Planowanie kuchni należy zacząć już na etapie remontu domu czy mieszkania albo ich budowy – ważne jest m.in. odpowiednie rozplanowanie przyłączy, zaplanowanie miejsca, w którym wystąpić płytki lub panele ścienne, określenie wysokości parapetów. Funkcjonalne zaplanowanie kuchni jest bardzo ważne dla ergonomii pracy, wygody użytkownika i powinno być traktowane na równi z kryterium estetyki, a być może nawet jest ważniejsze. Poniżej przedstawiamy podstawowe zagadnienia z zakresu projektowania kuchni.

Konieczne jest wymierzenie pomieszczenia. Z jego wielkości wynikać będzie, ile miejsca można będzie przeznaczyć na różne funkcje kuchni oraz jaki układ kuchni można zastosować, aby w pełni wykorzystać przestrzeń, zachowując jednocześnie ergonomię i funkcjonalność. Ważne w planowaniu będą:

  • powierzchnia pomieszczenia oraz jego wysokość,
  • wymiary (wysokość, szerokość) oraz liczba i rozmieszczenie wejść do kuchni,
  • wymiary (przede wszystkim wysokość nad podłogą i szerokość) okna, wysokości i głębokości parapetów,
  • istniejące przyłącza (prąd, woda) – nawet jeśeli planowane jest ich przemieszczenie,
  • rozmieszczenie ewentualnych pomieszczeń pomocniczych, np. spiżarni.
  • wymiary istniejącego sprzętu Agd lub nowego (wolnostojący lub do zabudowy)
  • lokalizacja grzejników, wentylacji i kominów

Warto zastanowić się nad rodzinnymi nawykami – jaki styl życia prowadzą użytkownicy i jakie mają zwyczaje, jak często robione są zakupy – to wszystko determinuje wybór sprzętu AGD, ilość miejsca niezbędnego do przygotowywania posiłków, gotowania, przechowywania. Ma to także wpływ na wyznaczenie miejsc na gniazdka i włączniki oraz rozmieszczenie oświetlenia. Ważne jest także, czy kuchnia ma służyć tylko do przygotowywania posiłków, czy ma to być również jadalnia, miejsce spotkań.
Obok tych ogólnych informacji istotny jest wzrost użytkowników kuchni – aby dopasować optymalną wysokość blatu oraz szafek górnych, czy użytkownik jest praworęczny, czy leworęczny – ma to znaczenie dla odpowiedniego ustawienia urządzeń AGD.

W kuchni przeciętnie przechowuje się 250 kg różnego rodzaju przedmiotów i zapasów. Żeby to wszystko pomieścić, potrzebna jest odpowiednia przestrzeń użytkowa – najlepszym rozwiązaniem są szuflady – łatwy i wygodny dostęp do całej zawartości.

Nasze meble kuchenne są dopasowane do indywidualnych potrzeb i stylu życia użytkownika, czego wynikiem jest optymalne wykorzystanie przestrzeni oraz swobodny dostęp do całej zawartości wszystkich szafek.